Terveisiä Warmenhuizenista

Olen nyt työskennellyt neljä päivää Hollannissa, Warmenhuizenissa, seitsemän muistisairaan vanhuksen kanssa. Työpaikkani on osa laajempaa Samen-nimistä ketjua, jonka nimi tarkoittaa yhdessä tekemistä.

Kuvassa rakennus, jossa työskentelen. Kuva on itse ottamani.

Työpaikan toimintamallit ovat hyvin erilaisia kuin meillä Suomessa. Yllätyin heti tullessani siitä, miten Samenissa henkilökunnalle ei ole tarjolla omia taukotiloja, vaan työntekijät ruokailevat aina yhdessä asukkaiden kanssa. Tällainen järjestely tarkoittaa samalla myös sitä, ettei kahdeksan tunnin mittaisen työpäivän aikana ole mahdollista pitää ollenkaan taukoja (ainakaan, jos tauolla tarkoitetaan omaa aikaa)!

Ensimmäisten päivien jälkeen pääni olikin aika täynnä uusia ihmisiä, työtehtäviä ja vierasta kieltä. Yllätyksekseni vanhukset eivät puhuneet juuri ollenkaan englantia – entistä englannin opettajaa lukuun ottamatta –, vaikka suomalaiset kollegani olivat vakuutelleet minulle ennen reissua hollantilaisten puhuvan hyvää englantia. Onneksi työkaverini sentään osaavat englantia, ja kaikki ovat olleet hyvin ystävällisiä ja vieraanvaraisia alusta alkaen. Sain työkaverin kaverilta jopa pyörän lainaksi, vaikka en keksinyt itse edes ehdottaa mitään sellaista.

Kuvassa rakennus, jossa työskentelen, sisäpuolelta kuvattuna. Kuva on itse ottamani.

Samenissa on ollut ilo työskennellä, koska vanhusten hoidolle on ihan aidosti aikaa ja kaikki asiat tehdään asukkaiden ehdoilla. Meillä on Samenissa aikaa odottaa, että vanhukset napittavat itse paitansa ja auttavat arkisissa kotitöissä sen minkä pystyvät. Korkeintaan aamuisin lääkkeidenjakokierroksella saattaa olla hetken vähän kiireisempi tunnelma, mutta muuten päivät kuluvat jutellessa, kahvia juodessa ja ruokaa laittaessa. Toisin kuin monissa suomalaisissa ketjuissa, ruokaa ei tilata ketjun ulkopuolelta tai suurtalouskeittiöstä, vaan henkilökunta valmistaa ateriat itse yhdessä asukkaiden kanssa. Kerran viikossa tilataan noutoruokaa tai lähdetään porukalla ulos syömään.

Kodikas tunnelma syntyy monista eri asioista: ovia lukitaan mahdollisimman vähän, asiat pyritään tekemään yhdessä, ja päivätoimintaan osallistuu paljon vapaaehtoisia. Myös henkilökunta tekee toisinaan vapaaehtoistöitä virallisten työvuorojensa päälle, ja työntekijät vaikuttavat muutenkin todella motivoituneilta. Esimerkiksi pari päivää sitten henkilökuntaa osallistui asukkaille järjestettyyn kakunleivontakilpailuun.

Kuvassa rakennus, jossa työskentelen. Kuva on itse ottamani.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: